Stanici FunBox 4K už na běžnou terestrickou anténu nenaladíte

7. říjen 2016

Kanál byl v multiplexu Českých Radiokomunikací šířen od 28. dubna. Zlom nastal 8. září, kdy kanál přešel z pilotního režimu obsahující několikahodinovou opakující se smyčku do ostrého provozu.

České Radiokomunikace podle plánu ukončily šíření kanálu FunBox 4K v DVB-T2 experimentu z vysílače Žižkov. Majitelé Ultra HD televizorů, kteří jsou v dosahu digitální sítě na kanálu 50, tak přišli o možnost sledování této stanice. FunBox 4K byl jediným programem ve zmíněném formátu, jež bylo možné zachytit na klasickou terestrickou anténu. Vysílání stanice bylo nahrazeno smyčkou České televize, která je taktéž ve formátu 2160p/50.

FunBox 4K vydržel v multiplexu Českých Radiokomunikací dlouho. Šířen zde byl od 28. dubna letošního roku. Zlom nastal 8. září, kdy kanál přešel z pilotního režimu obsahující několikahodinovou opakující se smyčku do ostrého provozu. S tímto krokem se dalo očekávat neodvratné - změna jeho distribuce. Stanice prozatím nadále zůstává vysílat volně na satelitu Hotbird, pozice 13 stupňů východně, nicméně zde by mělo dojít pravděpodobně již v horizontu dní k jejímu zakódování. FunBox 4K byl šířen po dobu několika týdnů i v testovacím DVB-T2 multiplexu v Bratislavě, nicméně i zde již byl odpojen.

autor: lukpo
Spustit audio