Start HBO MAX se blíží, expanze služby zahrne desítky zemí a na dálkovém ovladači už má své tlačítko

12. duben 2021

Do konce letošního roku má být videotéka HBO MAX, náhrada za HBO GO, spuštěna v šedesáti zemích světa včetně České republiky a Slovenska. V oblasti streamingových služeb jde o největší událost letošního roku, protože expanze Disney+ je zatím oficiálně stále spíše zbožným přáním.

V souvislosti s Českou republikou se v oblasti streamingových služeb hovoří v letošním roce zejména o vstupu dvou hráčů – HBO MAX a Disney+. Vzhledem k tomu, že informace ohledně druhé z nich můžeme označit zatím jako neoficiální, s jistotou lze tak hovořit pouze o HBO. Vodafone nám již sice svou mezinárodní dohodou slíbil i Discovery+, nicméně než se podaří vyřešit všechny náležitosti, kuloární informace hovoří pro Česko až o roce 2022.

HBO MAX bude náhradou za HBO GO. To není pochopitelně žádná nová informace. Z těch publikovaných v průběhu března víme, že nová služba společnosti TimeWarner se dostane přibližně do šesti desítek zemí. O tom, že mezi nimi bude i Česká republika, nemusíme pochybovat. Marketingový manažer HBO Europe Jan Dobrovský už před více než měsícem navíc poptával na sociální síti LinkedIn pro HBO MAX řadu pracovních pozic.

Streamovací služby si věří natolik, že ruší to, co bylo dříve samozřejmostí, a to je bezplatné zkušební období. Nedávno k tomuto kroku přistoupila právě společnost HBO Europe, nyní ji následoval i největší globální hráč na tomto poli, americká společnost Netflix. „Nově si Netflix u nás už zdarma nevyzkoušíte, 30 dní zkušební doba je pryč a první měsíc už jedete za plnou sazbu,“ napsal na svém twitterovém účtu „guru streamovacích služeb“ Tomáš Vyskočil.

Start HBO MAX je očekávanou událostí i pro samotné operátory. Jednou z otázek pro následující měsíce je, jakým způsobem se náhradník za HBO GO bude balíčkovat. Drtivá většina operátorů by byla ráda, pokud by se podařilo zachovat stávající obchodní podmínky. S velkým očekáváním start HBO MAX vyhlíží například Vodafone, který již na svém prémiovém boxu nabízí speciální tlačítko HBO vedoucí prozatím do archivu HBO OD.

Prémiový set-top box pro Vodafone TV

Vzhledem k tomu, že o HBO MAX už se toho napsalo opravdu hodně, asi sami tušíte, kde je problém. Zatímco HBO GO stojí v současné době 159 korun/měsíc, nová službě vyjde na necelých 15 dolarů, tedy v přepočtu okolo 330 korun/měsíc. Ve hře je samozřejmě i také již medializovaná verze s reklamami a bez aktuálních kinohitů (Duna, Matrix 4 apod.), ale osobně si nemyslím, že tato možnost bude ve hře pro Českou republiku.

Pokud byste si chtěli HBO MAX vyzkoušet, budete mít smůlu. Zatímco registrace samotného nového účtu je relativně hračka podobně jako v případě HBO GO, problém nastane ve chvíli, kdy si službu rozhodnete zaplatit, protože systém po vás bude chtít mimo jiné číslo kreditní karty, která byla vydána na území Spojených států. Pokud ho nemáte, dál se nedostanete.

Prostředí americké verze videotéky HBO MAX

Kontrola uživatele tak funguje podobně jako například digitální pozemní televize Freenet TV, kterou lze sice na části území České republiky fyzicky přijímat, ale pro úspěšnou aktivaci je nutný německý bankovní kód IBAN. V takovém případě platí jediná možnost, a to mít na území dané země příbuzného nebo známého. Existují sice i další možnosti, ty jsou ale pro uživatele s běžným uživatelským know-how prakticky pase.

Osobně nerad srovnávám například Spojené státy a Českou republiku co do pohledu vývoje placené televize. Je to navíc i díky velikosti trhů naprostý nesmysl, nicméně důkaz, že HBO MAX o sobě dokázalo dát v poslední době slušně vědět mezi streamovacími službami, je počet stažení této aplikace. Stalo se tak při premiéře Ligy spravedlnosti Zacka Snydera, jak informoval mimo jiné portál Digital TV Europe. Najdete tu pochopitelně i fantasy seriál Hra o trůny, který před pár dny oslavil 10. výročí od premiéry své první epizody.

Spustit audio

Související