Šťastné a veselé Rádio Retro bude chodit po návštěvách

4. prosinec 2019

Sváteční speciál nabídne od 6. prosince výběr z archivních pořadů, které zachycují návštěvy v domácnostech zajímavých osobností. Snímky od roku 1948 do roku 1998 zachycují nejenom herce, výtvarníky, spisovatele a jiné populární postavy československé kultury, ale ukazují také, jak se vyvíjely metody rozhlasové práce od předem napsaných dialogů ke spontánním a autentickým reportážním záběrům. Bude to opět 28 hodin zvukových dokumentů.

„Umožnit posluchačům setkání s populárním hercem nebo váženým umělcem, to byla touha mnoha autorů rozhlasových pořadů už v dobách po druhé světové válce“ načíná svou pozvánku ředitel programu Ondřej Nováček. „Je to princip, který funguje spolehlivě v rozhlasovém programu dodneška, ale jak jde čas, některé slavné už k mikrofonu prostě pozvat nemůžeme, a protože jsou mezi nimi osobnosti stále oblíbené, sváteční Rádio Retro některá setkání připomene“, slibuje Nováček.

Nejstarší nahrávkou tohoto Rádia Retro je rozhovor Jana Weniga s malířem Maxem Švabinským z roku 1948, nejmladší pak hodinka Jana Koláře s názvem Vlastimil Brodský je sám doma z roku 1998. Výběr archivních dokumentů se nevyhýbá ani padesátým letům nebo éře normalizace charakterizované návratem metody vzniku pořadů k předem napsanému a čtenému textu. Vánoční stream navrátí do éteru pořady jako Chvilky v zákulisí, Sám doma s hudbou, Dveře dokořán, A léta běží, Dobré jitro, Host do domu nebo Přišel po večeři.

„Nepochybně nejcennější je série nahrávek z roku 1966 pořízených v bytě Jana Wericha na Kampě v Praze“ říká dramaturg Tomáš Černý, který program uvádí společně s Patricií Strouhalovou, a doplňuje: „Celé tři roky před tím, než byl natočen populární cyklus Táto, povídej, šel se ptát na historii Osvobozeného divadla a na Werichovy životní osudy herec a spisovatel Miroslav Horníček. Tyto dvacetiminutovky se za více než padesát let ještě nikdy nereprízovaly jako celek.“

Při poslechu tohoto Rádia Retro můžete také pomyslně navštívit Zahradu od Jiřího Trnky v podání Karla Högera nebo jednu tajuplnou garáž, ve které si po nocích spolu povídají Tři auta – jak zní název první rozhlasové pohádky Zdeňka Svěráka. Slovesné pořady doplňuje výběr vánočních gramodesek zahraničních i českých zpěváků, například adventní LP Marty Kubišové a bratrů Ebenových z roku 1990.

Šťastné a veselé Rádio Retro bude vysílat do 6. ledna 2020 na webu rozhlas.cz nebo v multiplexu ČRo DAB+, který pokrývá aktuálně 80 procent populace a v příštím roce se rozšíří jeho zásah na 95 procent. Pro příjem pozemního digitálního rádia potřebujete rádio s podporou technologie DAB+. Majitelé přijímačů s barevným displejem mohou sledovat i doplňkový obrazový servis, který s programem Rádia Retro souvisí.

autoři: Tomáš Černý , lukpo
Spustit audio

Související