Štěpánek: Bonusové licence by měly být dvě

11. leden 2007

Komerční televize Prima a Nova by neměly dostat jen jednu bonusovou licenci, ale hned dvě. Myslí si to člen Rady ČTÚ Petr Štěpánek. Svůj osobní názor vyslovil v pořadu 20 minut Martina Veselovského, odvysílaném stanicí Český rozhlas 1 - Radiožurnál. "Někomu se jeví jedna akorát, třeba Úřad pro ochranu hospodářské soutěže říká, že více by byla nedovolená podpora. Televize samotné by nejraději chtěly tři. Já si myslím, že výsledek může být, a je to i můj osobní názor, že ty kompenzační licence by měly být dvě," prohlásil Štěpánek v souvislosti s plánovanou mininovelou vysílacího zákona. Tu chystá ČTÚ společně s ministerstvy informatiky a kultury. UVNITŘ AUDIO: Záznam pořadu

Bývalý člen Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Štěpánek se také vyjádřil k definitivní verzi technického plánu, kterou na konci prosince schválil telekomunikační úřad. Nyní se čeká na to, jaký postoj zaujmou televize Nova a Prima. Čas mají do konce března. Srpnová verze plánu se komerčním televizím nelíbila, i když Prima zaslala tzv. podmíněný souhlas, aby nepřišla o bonusovou licenci. "Předpokládám, že postoj obou televizí může být jiný, možná bude stejný. Ale postavení spoluvlastníků Primy je trochu jiné, neb stejný vlastník figuruje i na straně operátora jednoho multiplexu. Tam je to vlastnicky provázané s Primou. A já nepředpokládám, že by Prima měla zájem digitalizaci brzdit, protože by brzdila sama sebe," okomentoval situaci radní.

S televizí Nova je to podle Štěpánka trochu jinak. "Tady bych vzal Novu možná malinko v ochranu. Myslím si, že Nova hájí svůj obchodní zájem, a to dělá každý podnikatel. Naopak si myslím, že to v minulosti byla spíše politická sféra, která s Novou komunikovala velmi málo a prostřednictvím digitalizace si vyřizovala některé účty. Nikdo se s nimi nebavil, jestli ta jedna kompenzační licence je dost, nebo málo. Nova tedy využila páky, které se nám nemusí líbit, ale jsou to legální a legitimní páky na ochranu jejích zájmů," poznamenal člen Rady ČTÚ ke kasační stížnosti a žalobám, které Nova podala v souvislosti s udílením digitálních licencí. "Ono má smysl to brzdit jen do určité chvíle. Té televizi by se mohlo stát, že jí ten vlak ujede," dodal na závěr.

Konečné vypnutí analogového vysílání je v České republice plánováno na 10. října 2010.

autor: Filip Rožánek
Spustit audio