Sto let je jen začátek - Český rozhlas slaví své výročí na Google Arts & Culture

19. květen 2023

Český rozhlas slaví své stoleté výročí unikátní sbírkou na platformě Google Arts & Culture. Digitální kolekce fotografií, historických nahrávek a zajímavostí z rozhlasového archivu si mohou návštěvníci zbrusu nového profilu Českého rozhlasu prohlédnout a poslechnout od dnešního dne a - jak název příběhů z historie rádia napovídá - “Sto let je jen začátek”. Český rozhlas plánuje svoji sbírku i nadále rozšiřovat.

Smyslem projektu je zachovat kulturní dědictví Českého rozhlasu v digitální podobě a současně je u příležitosti výročí představit širokému publiku doma i v zahraničí, v češtině i v angličtině. Český rozhlas se na Google Arts & Culture poprvé představuje prostřednictvím pěti příběhů, které obsahují více než sto třicet artefaktů a dvacet historických nahrávek. Pouze dnes se navíc Češi na kolekci prokliknou přímo z hlavní stránky vyhledávače Google.

Kbelský stan

“U příležitosti stoletého výročí Českého rozhlasu jsme připravili ohlédnutí za jeho historií, i za projekty z doby nedávné. Návštěvníci našeho profilu na Google Arts & Culture uvidí třeba vypůjčený stan, ve kterém stanice zahájila své vysílání, nebo nejrůznější vozidla, například propagační autobus Radiojournalu z 30. let. Nechybí ani ukázky významných rozhlasových her nebo projevů ze zlomových okamžiků české a československé historie. Z partnerství mám velkou radost, sbírku na Google Arts & Culture plánujeme i nadále rozšiřovat,” uvedl René Zavoral, generální ředitel Českého rozhlasu.

Tomáš Garrigue Masaryk před mikrofonem

"Je nám ctí přivítat Český rozhlas, nejstarší rozhlasovou stanici v kontinentální Evropě, jako nového partnera Google Arts & Culture u příležitosti jejího stého výročí. Ode dneška se mohou lidé po celém světě seznámit s historií Českého rozhlasu a objevovat poklady z jeho archivu na Google Arts & Culture," uvedl Laurent Gaveau, ředitel laboratoře Google Arts & Culture.

Český rozhlas dnes své stoleté výročí oslaví také koncertem z pražských Riegrových sadů, který bude živě streamovat na svém kanále na YouTube.

Google Arts & Culture je nekomerční iniciativa spolupracující s kulturními institucemi a umělci po celém světě. Jejím posláním je uchovávat a zpřístupňovat světové kulturní dědictví online tak, aby byly dostupné komukoliv a kdekoliv. Společně s více jak 3000 partnery z více než 80 zemí světa zkoumá inovativní přístupy ke kultuře a interakcím s ní. Ve spolupráci s 19 partnery byla loni u příležitosti českého předsednictví v Radě EU představena digitální sbírka oslavující umění, kulturu a architekturu Česka “The HeART of Czechia”.

autor: bbu
Spustit audio

Související