Streamovací služba Netflix je v Česku více než dvojnásobně oblíbenější oproti HBO GO, zjistil průzkum Atmedia

15. listopad 2021

HBO GO, které v Česku začalo působit v roce 2012, již není nejpopulárnější streamovací službou, předstihl ho konkurenční Netflix. Vychází to z průzkumu atmedia na vzorku několika tisíc respondentů, který dnes agentura zveřejnila. Výsledek je poměrně překvapivý, protože HBO GO mohou získat diváci i v rámci placené televize k lineárním kanálům HBO, kdežto Netflix se na podobném modelu dohodl zatím pouze s Vodafonem.

Netflix podle agentury atmedia využívá 74 % dotázaných, kdežto HBO GO o více než polovinu méně – 34 %. Projekt atmedia index představila společnost Atmedia v první polovině letošního roku, kdy přinesla výsledky kvalitativního hodnocení jednotlivých televizních stanic na českém trhu. To je jedna ze tří oblastí, kterým se ve výzkumu pro atmedia index věnuje. Druhou z nich je kvalitativní hodnocení jednotlivých operátorů placené televize na českém trhu. Třetí oblast se pak zabývá sledováním televize obecně.

Atmedia index byl realizován ve třech fázích – od 20. března do 20. dubna loňského roku, od 21. října do 13. listopadu 2020 a od 15. dubna do 6. května 2021, a to postupně na reprezentativním vzorku několika tisíc respondentů. Netflix ani HBO Europe přesné počty předplatitelů svých videoslužeb v Česku dlouhodobě neuvádí. Odborná veřejnost je v případě první firmy seznamována pouze s celkovou zákaznickou základnou, u HBO lze pak najít v hospodářských závěrkách ve formě výnosů s předplatného.

Zájem o video na vyžádání, které nabízejí právě streamovací služby, mezi českými uživateli dlouhodobě roste. V cílové skupině 15–69 let jich celých 28 % sleduje vedle pořadů z nabídky televizních stanic také pořady prostřednictvím některé z platforem jako je Netflix, HBO GO nebo třeba Amazon Prime Video. Alespoň jednu z nich tak u nás využívají téměř 2 miliony lidí. Existují také diváci, kteří si předplácí více než jednu službu, protože na jednoho diváka jich v průměru připadá 1,44. Dalšími oblíbenými službami jsou iPrima nebo Voyo.

autor: lukpo
Spustit audio

Související