Švýcaři posouvají vypnutí analogového FM rádia na konec roku 2024

26. srpen 2021

Nikoliv začátkem roku 2023, ale až koncem roku 2024 vypne Švýcarsko analogové vysílání v pásmu VKV/FM. Dohodli se na tom zástupci komerční rozhlasové scény. Informaci dnes přinesla švýcarská média.

Rozhlasová branže byla již ve většině případů připravena na konec analogového vysílání v případě veřejnoprávního rozhlasu v polovině roku 2022, u komerčních stanic pak začátkem roku 2023. V průběhu posledních měsíců se však objevily některé překážky, které nakonec povedou k posunutí na pozdější termín. Informuje o tom například veřejnoprávní portál Swissinfo. Tři čtvrtiny poslechu rádia se již odehrávají na digitálních platformách.

SSR SRG ve své zprávě informuje, že v posledních měsících se stalo vypnutí analogového rádia politickým tématem. Jedním z kritiků se stala například Doris Leuthardová, ministryně pro mediální problematiku, která doporučila proces pozastavit, respektive zpomalit. Rozhodnutí navíc podtrhla petice proti vypnutí, která obsahovala 60 tisíc podpisů. Proti vypnutí do začátku roku 2023 se postavila také veřejnost ve francouzsky hovořící oblasti.

autor: lukpo
Spustit audio

Související