Švýcarská vláda podpoří DAB+ stanice v době epidemie Covid-19

7. leden 2021

Z důvodu poklesu příjmu z reklamy se švýcarská vláda rozhodla podpořit digitální komerční rádia. Krach některých privátních hráčů na trh by navíc mohl zbrzdit doposud úspěšné zavádění technologie, protože operátorům by klesl počet klientů v jejich multiplexech.

Švýcarská vláda se rozhodla podobně jako například některé německé spolkové země podpořit digitální rozhlasové stanice v době epidemie viru Covid-19 a bude jim kompenzovat náklady na distribuci signálu až do výše 80 procent. Financování bude probíhat z televizních a rozhlasových poplatků. Švýcarská vláda na webu uvedla, že důvodem pomoci je zejména ekonomická situace řady subjektů, do které se dostaly nedobrovolně. Očekává se, že ke značným ztrátám výnosů z reklamy dojde kromě loňského i v letošním roce.

Rozhodnutí podpořit právě DAB+ stanice vychází také z toho, že tato technologie již dlouhodobě převyšuje ve Švýcarsku analogový poslech. Stanice vysílající v pásmu VKV se již navíc pomoci dočkaly. Očekává se, že komerční stanice čeká výrazné zhoršení jejich finanční situace. Vzhledem k tomu, že však privátní sféra hraje na trhu důležitou roli, je třeba tyto dopady minimalizovat. V konečném důsledku by mohlo zhoršení situaci na trhu způsobit zcela logicky i pokles příjmů operátorů, kteří stanice ve svých multiplexech šíří.

autor: lukpo
Spustit audio

Související