Švýcarsko je na přechod k DAB+ dobře připraveno, potvrdilo fórum veřejnoprávního rozhlasu SRG

25. červenec 2018

Klasické rozhlasové vysílání by nemělo ustupovat službám, jako jsou YouTube, Spotify, případně bezdrátovým reproduktorům nebo chytrým zařízením typu Amazon Echo.

Švýcarsko, které vypne nejpozději v roce 2024 analogové vysílání v pásmu VKV, je na přechod k technologii DAB+ dobře připraveno. Potvrdilo to průmyslové fórum, konference, kterou začátkem června pořádal tamní veřejnoprávní rozhlas SRG. Otázka, zdali Švýcarsko vypne analogové vysílání v roce 2021, případně 2022, zůstává stále otevřená. Na zlepšování pokrytí signálem DAB+ pracují ve Švýcarsku všichni operátoři.

Dobrou zprávou je skutečnost, že poptávka jednotlivých vysílatelů po digitálním rádiu, roste. Technologie VKV už funguje ve Švýcarsku prakticky 60 let a příchod nástupce je tak zcela logický, myslí si René Wehrlin z Federálního úřadu pro komunikaci (BAKOM). Klasické rozhlasové vysílání by nemělo ustupovat službám, jako jsou YouTube, Spotify, případně bezdrátovým reproduktorům nebo chytrým zařízením typu Amazon Echo.

Automobilový průmysl je na příchod DAB+ taktéž připraven. 85 % vozů je již vybaveno digitálním tunerem. Na druhou stranu řada řidičů v průzkumu uvedla, že k přechodu na technologii DAB+ je donutí až samotné vypnutí analogových vysílačů VKV. Andreas Burgener, ředitel auto-schweiz, zdůraznil, že řidiči by měli aktivně vyžadovat digitální tuner ve svém voze. Povědomí švýcarské populace o technologii DAB+ se aktuálně pohybuje mezi 55 až 89 %, záleží na jednotlivých regionech. Další průmyslové fórum SRG se bude konat opět za rok.

autor: lukpo
Spustit audio

Související