Švýcarsko počítá s novými kanály pro DAB+ a dalšími vysílači

20. prosinec 2017

Do digitálního vysílání v alpské zemi míří další rozhlasoví vysílatelé. Zájem o volnou kapacitu v DAB+ multiplexech hlásí hned několik regionů.

Rozvoj digitálního rozhlasu DAB+ bude ve Švýcarsku pokračovat i v následujících letech. Ministerstvo životního prostředí, dopravy, energetiky a spojů (UVEK), pod které tato problematika spadá, rozhodlo o vydání dalších bloků (multiplexů) v německé, francouzské a italské hovořící oblasti. Rozhodnutí se týká konkrétně společnosti SwissMediaCast. UVEK pověřilo odpovídající koordinací kmitočtů Federální komunikační komisi (ComCom).

Rozhodnutí reaguje na průzkum, který proběhl v roce 2016. Cílem je umožnit společnosti SwissMediaCast nabídnout další regionální dělení pro DAB+ a možnost poskytovat odpovídající jazykové verze pro dané oblasti. SMC, která je uskupením veřejnoprávních i komerčních stanic a firmy Swisscom, plánuje vybudování další jazykové platformy. Ta by mohla poskytnout až osmnáct programových pozic. SMC chce odstranit překážku v podobě nedostatečné kapacity a nabídnout ji dalším hráčům na trhu. Další frekvenční blok se bude spouštět ve frankofonní části Švýcarska, kde o volnou kapacitu projevili zájem formou veřejné soutěže další vysílatelé.

autor: lukpo
Spustit audio