Švýcarský veřejnoprávní rozhlas pokryl téměř 100 procent populace signálem DAB+, je připraven na vypnutí FM

15. únor 2022

99 procent švýcarské populace je pokryto v současné době signálem některého z DAB+ multiplexů veřejnoprávního rozhlasu SRG. Na konci loňského roku bylo zprovozněno deset nových vysílačů a optimalizací technických parametrů prošlo dalších dvanáct. Pokrytí se zlepšilo v německé i italské hovořící části země.

Portál Infosat připomněl, že švýcarský regulátor BAKOM stanovil přísný požadavek pokrýt signálem DAB+ 99 procent populace. Tato podmínka už je v současné době splněna, nicméně SRG plánuje dokrývat případně i některé další problematické oblasti, kterých je už však minimum. Veřejnoprávní médium prosazuje rozšiřování DAB+ již od roku 2014. Vypnutí analogového vysílání v FM pásmu má proběhnout přesně deset let poté.

Pro srovnání, Český rozhlas pokrývá signálem DAB+ v současné době přibližně 95 procent populace a signál plánuje pochopitelně rozšiřovat i do dalších oblastí. Zaměří se zejména na místa, z nichž posluchači hlásili problémy se zachycením signálu. Na rozdíl od Švýcarska však Česká republika termín pro vypnutí analogového FM vysílání stanovený nemá. Předpokládá se, že obě technologie budou v dalších letech fungovat vedle sebe.

autor: lukpo
Spustit audio

Související