Vypnutí FM vysílání ve Švýcarsku čeká i kabelové operátory, pro posluchače ale existuje řešení

2. únor 2022

Švýcarsko plánuje v roce 2024 vypnout analogové FM vysílání a nahradit ho primárně digitální technologií DAB+. Tento krok se dotkne i tamních kabelových operátorů, ale z jiného důvodů, než by se všeobecně čekalo. Telekomunikační firmy chtějí spíše reagovat na aktuální změny v distribuci vlastního signálu.

Telekomunikační regulátor BAKOM informuje veřejnost, že tzv. switch off analogového rádia nečeká pouze na posluchače klasického FM vysílání, ale také na ty, kteří tuto technologii konzumují prostřednictvím domácích systémů – hifi věží apod. Operátoři toto pásmo chtějí využít pro nasazení jiných služeb. Jedná se konkrétně o využívání protokolu DOCSIS 3.1 umožňující divákům nahrávat například obsah z internetové televize.

Stereosystémy, které získávají signál FM rádia z kabelové zásuvky, není třeba vyměňovat. Do kabelové zásuvky ve zdi stačí zapojit „meziřadič“ a ten následně připojit k hi-fi soustavě. Tento adaptér filtruje digitální rozhlasové programy z TV signálu a přivádí je do stereo systému pomocí AUX vstupu. Program se vybírá dálkovým ovládáním pomocí adaptéru, který je k dostání ve specializovaných prodejnách nebo online obchodech.

autor: lukpo
Spustit audio

Související