T-Mobile pokryje do konce roku optikou sto tisíc domácností, koupil známou internetovou firmu

8. listopad 2019

Planet A se spolu s brněnskou firmou Smart Comp podílí na vývoji chytré internetové televize Kuki. Operátor nepovažuje současný stav internetového připojení v Česku za optimální.

Do konce letošního roku pokryje společnost T-Mobile v České republice optickou sítí sto tisíc domácností. Firma to dnes oznámila v tiskové zprávě. Optická síť T-Mobile je kategorie FTTH, čili optické vlákno vede přímo do bytu či domu zákazníka a využívá technologii 10GPON umožňující přenosovou rychlost až 10Gbit/s. Budování a rozšiřování optické sítě je do budoucna pochopitelně důležité i z pohledu nabídky televize v nejvyšší obrazové kvalitě Ultra HD. Tu ale zatím operátor v současné době nenabízí.

Čtěte také

„Optická síť je budoucností T-Mobile. Předpokládáme, že zájem zákazníků o ještě rychlejší data na fixní síti nadále poroste. V průběhu letošního roku jsme dosáhli na sto tisíc pokrytých domácností optikou a v tomto trendu chceme pokračovat i v příštím roce. Vše bude záležet na tempu schvalování stavebních prací a na naší schopnosti získávat povolení k výstavbě. Rozjednaných lokalit je skutečně mnoho. A samozřejmě také na spolupráci s lokálními ISP,“ uvedl Juraj Bóna, výkonný ředitel T-Mobile Czech Republic.

Firma dnes oficiálně potvrdila také akvizici společnosti Planet A, k níž došlo 31. října. Planet A se spolu s brněnskou firmou Smart Comp podílí na vývoji chytré internetové televize Kuki. „Stav internetového připojení v českých městech a obcích nevyhovuje rostoucím požadavkům domácností a firem na kvalitní a rychlé připojení. Řešením je optický internet, který má ale podle průzkumu společnosti Kantar jen 15 % uživatelů, a to hlavně v největších městech. To však v nejbližších několika letech přestane stačit,“ uvedl mimo jiné T-Mobile.

autor: lukpo
Spustit audio

Související