Televize Prima snížila v DVB-T2 rozlišení svých kanálů, v HD zůstala pouze CNN Prima News

3. leden 2022

Společnost FTV Prima realizovala dnes krátce před šestou hodinou ranní po dohodě s Českými Radiokomunikacemi snížení rozlišení svých kanálů v pozemním vysílání DVB-T2. Ve vysokém rozlišení tak bude na terestrické platformě vysílat už pouze česká verze zpravodajské stanice CNN.

Všechny kanály společnosti FTV Prima jsou v tuto chvíli vysílány se sníženou obrazovou kvalitou 960x540 obrazových bodů. Výjimku tvoří pouze zpravodajská stanice CNN Prima News, jejíž poměr zůstal na hodnotě 1280x720p a lze tak v tomto případě hovořit o vysokém rozlišení, dříve označovaném jako formát HD Ready. Ostatní programy skupiny Prima včetně nových stanic Prima Star a Prima Show využívají poměr 960x540p.

Důvodem ke snížení obrazové kvality programů FTV Prima je pochopitelně tlak operátorů placené televize, kteří musí mediální skupině za programy s vysokým rozlišením platit. Oproti pozemnímu vysílání DVB-T2 tak byli logicky v nevýhodě. Tímto krokem se tak vztah mezi bezplatnou a placenou televizí narovnal. Z komerčních televizí tak zůstává v DVB-T2 vysílat ve vysokém rozlišení Barrandov a také Seznam. Full HD rozlišení má výhradně ČT.

autor: lukpo
Spustit audio

Související