Televiznímu příjmu na Slovensku vládne satelit

5. květen 2017

Ke konci roku 2016 mělo televizní příjem na základě smlouvy s poskytovatelem služby přibližně 1.8 milionu slovenských uživatelů.

Nejpopulárnějším způsobem příjmu televizního signálu na Slovensku je satelit. V úterý o tom informoval Úřad pro regulaci elektronických komunikací a poštovních služeb (RÚ). Ten sice uvádí, že jde o rozdělení platforem pouze na základě smlouvy, nicméně terestrická televize je i tak u našich východních sousedů v minoritě. Podle operátora Towercom mělo loni tento způsob příjmu televize zajištěno až 30 % domácností (včetně druhého a dalšího televizoru).

Ke konci roku 2016 mělo televizní příjem na základě smlouvy s poskytovatelem služby přibližně 1.8 milionu slovenských uživatelů. Satelitní televizi přijímal více než milion diváků. Tato cifra není nijak překvapivá. Výběr platforem na Slovensku je větší než v České republice. Satelitní televizi zde nabízí nejen M7 Group (Skylink), UPC DTH (freeSAT) nebo Digi Slovakia (Digi TV), ale například i Slovak Telekom (Magio), Orange nebo Antik.

Druhým nejpopulárnějším způsobem placeného příjmu byla kabelová televize. V roce 2016 měla 413 tisíc aktivních přípojek, z toho 220 tisíc bylo využívaných pro služby digitálního vysílání označovaného zkratkou DVB-C. Na třetí pozici se umístila televize přes IP protokol (IPTV), která evidovala 337 tisíc aktivních přípojek. RÚ vychází z údajů, které ji poskytli sami operátoři. Slováci mají možnost přijímat televizní programy dále prostřednictvím mikrovlnného distribučního systému MMDS nebo MVDS nebo mobilní komunikační sítě. Kolik zákazníků má placená pozemní televize Plustelka, operátor Towercom nemedializuje.

autor: lukpo
Spustit audio