Terestrický příjem v Česku výrazně dominuje, na Slovensku je situace opačná

19. leden 2018

Federace, které se před pětadvaceti lety rozpadla, se vydala při digitalizaci televizního vysílání na obou dvou stranách odlišnou cestou. Slovensku dominuje satelit.

V České republice se na terestrický příjem DTT v současné době spoléhá téměř 60 % domácností u hlavního televizoru. Tuto cifru dlouhodobě s odkazem na průzkum mezi obyvatelstvem prezentují České Radiokomunikace. Nesrovnatelná je pak situace na Slovensku, kde pozemní televizní příjem sice využívá necelá polovina domácností (30 %). Na rozdíl od České republiky zde však není řečeno, o jaký televizor v domácnosti se jedná. Jde o souhrnnou cifru.

Telekomunikační operátor Towercom dnes upozornil, že terestrický příjem televize v domácnosti využívá 27 % obyvatel. Firma to považuje za úspěch, protože v březnu loňského roku to bylo 21 %. Počet domácností s terestrickým příjmem narostl o šest procent. Je bez pochyby zajímavé sledovat, jak republiky, které se před pětadvaceti lety vydaly cestou samostatných států, dokázaly změnit zvyky televizních diváků. Nižší popularitě DTT na Slovensku lze připsat i poměrně chudou programovou nabídku v její bezplatné části.

Na rozdíl od České republiky už na Slovensku funguje také pozemní placená televize, která nese označení Plustelka. Operátor ji provozuje ve standardu DVB-T2, ale se starším kódováním H.264/AVC. „Vývoj televizního trhu i dlouhodobá přízeň televizních diváků nás motivuje k tomu, abychom přinesli nové služby jako je hybridní televize, archiv či možnost zpětně si přehrát vysílání, tedy tzv. čtyřiadvacetihodinový timeshift, který již brzy zvýší komfort televizních diváků,“ uvedl generální ředitel společnosti Towercom Ivan Peschl. České Radiokomunikace budou další vize pro terestrickou televizi prezentovat v úterý 23. ledna.

autor: lukpo
Spustit audio