Testy digitálního rádia DRM+ v Indonésii přinesly v pásmu VKV uspokojivé výsledky

8. srpen 2017

Zkušební vysílání přineslo uspokojivé výsledky jak venku, tak i uvnitř budov. Na sousedních kmitočtech zároveň nebylo zaznamenáno žádné rušení analogového signálu.

Indonéský veřejnoprávní vysílatel RRI uskutečnil ve spolupráci s Digital Radio Mondiale úspěšné testy digitálního rozhlasu ve standardu DRM+, tedy v pásmu VKV. V přeplněném pásmu proběhla na ostrově Batam zkouška na frekvenci 105.250 MHz, jen 150 kHz od dosavadního analogového vysílače s uspokojivým výsledkem. Digitální signál dosáhl stejného pokrytí jako 5kW VKV vysílač při výkonu pouhých 200 Wattů.

Zkušební vysílání přineslo uspokojivé výsledky jak venku (outdoor), tak i uvnitř budov (indoor). Na sousedních kmitočtech zároveň nebylo zaznamenáno žádné rušení analogového signálu. Kromě šíření klasického signálu (zvuk) byla prezentována i doprovodná data – textové informace journaline a obrázky (slideshow). Tyto možnosti přináší i digitální vysílání DAB+, s nímž se počítá ve většině zemí Evropy včetně České republiky a Slovenska. Experiment je prvním podobným testem, který proběhl v Asii a Tichomoří.

autor: lukpo
Spustit audio