Testy dvou nových regionálních DAB+ multiplexů v Bruselu

16. říjen 2018

Spouštění regionálních sítí je další fází digitalizace rozhlasového éteru v Belgii. K dispozici může být teoreticky až několik desítek nových stanic.

V Belgii probíhají v těchto týdnech intenzivní testy nových regionálních DAB+ multiplexů, dočkal se jich také Brusel. V samotné metropoli byly spuštěný signály hned na dvou kanálech. Multiplexy Bruxelles 1 a Bruxelles 2 jsou šířeny na frekvencích 187.072 MHz (kanál 6D) a 222.064 MHz (kanál 11D). Součástí programové nabídky nejsou v tuto chvíli žádné rozhlasové stanice, ale pouze testovací pozice. Na zkušební provoz upozornil portál Wohnort.org.

Spuštění regionálních DAB+ multiplexů v Belgii je další fází digitalizace tamního rozhlasového éteru. Díky nově otevřené kapacitě bude nyní prostor i pro další vysílatele, kteří si nemohou dovolit distribuci v sítích s větším zásahem, případně z důvodů regionálního cílení nemají o tyto multiplexy zájem. V případě, že by se v každém z multiplexů objevilo patnáct rozhlasových stanic, v Bruselu by byla k dispozici kapacita až pro tři desítky nových rádií.

autor: lukpo
Spustit audio

Související