TV Lux na Slovensku k dispozici v pozemním vysílání ve dvou verzích, nově i ve standardním rozlišení

7. prosinec 2020

Operátor Towercom zařadil do multiplexu 2 po ukončení distribuce zpravodajské televize TA3 křesťanskou TV Lux. Díky tomuto kroku je možné tematickou stanici sledovat i na nejstarších digitálních přijímačích s dekodérem MPEG-2.

Slovenský telekomunikační operátor Towercom přistoupil z pohledu českého diváka k neobvyklému kroku. Vedle křesťanské TV Lux s vysokým rozlišením (HDTV) se na tamní pozemní platformě objevila i její standardní verze. Stanice je k dispozici v multiplexu 2 s kódováním MPEG-2. Vzhledem k tomu, že síť funguje v původní normě DVB-T, operátor chce umožnit podle vyjádřenní pro portál SatelitnáTV.sk sledování programu během svátků i na starších přijímačích. Na novinku upozornil náš portál čtenář Zdeněk z Moravy.

TV Lux ve vysokém rozlišení je trvalou součástí DVB-T2 multiplexu 1, který dále obsahuje stanice JOJ Cinema HD, Sport 1, Sport 2 HD, ČT1, ČT2, Dvojka HD, Trojka HD. Nabídka bezplatného pozemního vysílání na Slovensku je ve srovnání s Českou republikou velmi malá. Podporuje ho pouze veřejnoprávní RTVS, skupina JOJ Media House a několik dalších televizí. Společnost Markíza Slovakia už dříve tuto platformu opustila, stejně jako TA3, aby se sem později vrátila, ale už pouze jako kódovaný a zpoplatněný vysílatel.

autor: lukpo
Spustit audio

Související