Slovenská zpravodajská televize TA3 ukončí pozemní vysílání DVB-T, diváci mají přejít na placené služby

14. říjen 2020

Plánovaný krok, který nastane koncem tohoto měsíce, se dotkne i diváků na Moravě, jež jsou v dosahu multiplexu operátora Towercom. Zájem o bezplatné pozemní vysílání na Slovensku je dlouhodobě nízký, silnou pozici tu má naopak placená televize.

Slovenská zpravodajská televize TA3 ke konci tohoto měsíce ukončí pozemní digitální vysílání DVB-T a od listopadu už bude k dispozici pouze v placených službách. Informaci přinesl s odvoláním na dva nezávislé zdroje portál Živé.sk, později ji potvrdilo samo vedení tematické stanice. To v oficiálním vyjádření uvedlo, že důvodem je mimořádná finanční náročnost pozemní distribuce televizního signálu v komplikovaném terénu, jakým je právě Slovensko. Ředitel vnějších vztahů Igor Čekirda odkazuje diváky na placené služby.

Zájem o bezplatné pozemní vysílání na Slovensku je dlouhodobě nízký a tomu odpovídá i programová nabídka. Diváci mohou v nabídce multiplexů Towercom naladit pouze veřejnoprávní televizi RTVS, komerční programy TV JOJ, Wau a Plus skupiny JOJ Media House a náboženskou TV Lux. Některé stanice jsou k dispozici ve vysokém rozlišení. Situace je diametrálně odlišná od České republiky, nicméně i na našem trhu lze vzhledem k aktuálním mediálním aktivitám očekávat velký tlak na posilování placené televize.

autor: lukpo
Spustit audio

Související