TV Noe spustila vysílání ve vysokém rozlišení, ráda by se s ním dostala i do DVB-T2

10. duben 2019

Ředitel stanice Leoš Ryška vidí nasazení Full HD kvality jako zcela přirozenou fázi technického vývoje. Žádné dodatečné poplatky od operátorů nepožaduje, protože TV Noe je neziskovým projektem.

Křesťanská stanice TV Noe spustila v úterý 9. dubna vysílání ve vysokém rozlišení (HDTV). V první fázi je tato kvalita dostupná pouze z družice Astra, satelitní pozice 23,5 stupně východně, později bude rozšířena i do dalších platforem – kabelových a IPTV sítí. Do budoucna není vyloučeno ani šíření HD signálu prostřednictvím pozemního vysílání. „Záviset to bude pochopitelně na ceně,“ uvedl pro naši redakci Leoš Ryška, ředitel TV Noe. Provozovatel televize nebude signál zpoplatňovat, HD vysílání považuje za zcela přirozený technický vývoj.

„Delší dobu již dodáváme náš signál do Prahy v digitální podobě, takže přechod na vysílání ve vysokém rozlišení byl další logickou fází. Vzhledem k tomu, že právě za satelitu řada kabelových společností přebírá náš signál, předpokládáme, že jako první se objevíme právě v jejich nabídkách. Umístění HD signálu na satelit byl tou nejjednodušší cestou,“ konstatoval Ryška. V rámci pozemní platformy je TV Noe dostupná v Regionální síti 8 a v Přechodové síti 12 Českých Radiokomunikací, s nimiž by se na novém formátu pro DVB-T2 ráda domluvila.

TV Noe je nekomerční televizí, takže nevysílá reklamu, ale žije výhradně s darů od svých diváků. Ty má podle Leoše Ryšky nejen v České republice, ale také v zahraniční. I kvůli nim tedy nasazuje vysílání v HD kvalitě, ale si ho užili na větších zobrazovačích. Do budoucna plánuje TV Noe navýšit počet přímých přenosů ve vysílání, například z hudebních festivalů. Ryška našemu portálu přiblížil, že televize pořídila ke stávajícímu velkému přenosovému vozu ještě jeden menší, bude tak možné případně pokrýt i více událostí konaných v jednu chvíli.

autor: lukpo
Spustit audio

Související