Ukrajinská veřejnoprávní televize s aplikací pro Android TV, Samsung a LG, vývojáři jsou Češi

16. březen 2022

Ukrajinská veřejnoprávní televize Ukraine Public Broadcasting Company, zkráceně UA:PBC, je od včerejšího dne celosvětově dostupná pro chytré televizory Android TV a také pro HbbTV. V nejbližší době se objeví v nabídce televizorů Samsung a LG. Aplikace vytvořili čeští vývojáři Hybrid Company za podpory společnosti Kaltura a Mediawork.

Aplikace obsahuje živé vysílání hlavní ukrajinské stanice Channel 1 pokrývající zejména živé zpravodajství a publicistiku. Stanice vysílá v ukrajinštině a je k dispozici bez omezení ve více než 175 zemích, zdarma, bez nutnosti registrace. Aplikace HbbTV je volně šiřitelná pro tuzemské i zahraniční vysílatele, kteří ji mohou zařadit do své nabídky „červeného tlačítka“. 

„Situace na Ukrajině je kritická, a když vidíte ukrajinské vysílače pod palbou, je jenom otázka času, jak dlouho bude televizní zpravodajství dostupné. Zároveň je tu spoustu lidí, kteří před válkou utekli a nemají zprávy z domova,“ popisuje záměr Lukáš Hnilička, výkonný ředitel Hybrid Company, která aplikaci pro UA:PBC zdarma vyvinuli.

„Vytvoření a spuštění byla a je rychlá a spontánní akce. Zejména proces schválení bývá u provozovatelů platforem časově velmi náročná operace. Nicméně, se nám daří rekordně rychle a prioritně procházet všemi procesy, což člověka těší. Stejně tak, jako že infrastrukturním partnerem projektu se stala renomovaná americká společnost Kaltura,“ doplnil Hnilička. Aplikace je k dispozici bezplatně na adrese www.mihybrid.com/ukraine.

autor: lukpo
Spustit audio

Související