Uplynulé měsíce přinesly digitálnímu rádiu DAB+ pozitivní vyhlídky

22. únor 2017

„Rok 2016 byl velmi pozitivním rokem s aktivitou na mnoha územích,“ citoval Grahama Dixona, vedoucího rozhlasové sekce Evropské vysílací unie web Eureka.

Prezident WorldDAB Patrick Hannon hodnotí rok 2016 pro digitální rozhlas DAB+ jako pozitivní a s velkým očekáváním vyhlíží, jaké události nás v tomto směru čekají v následujících měsících. Připomeňme, že Norsko provedlo částečné vypnutí analogového vysílání VKV v prvních dvou regionech, německá ARD ztrojnásobila investice do výstavby DAB vysílačů a spolkové orgány se významně podílely na přípravách startu druhého celoplošného multiplexu.

Pozitivní signály v oblasti rozšiřování DAB+ rádia zaznívají i z Francie, která se sice musí obejít bez velkých hráčů včetně veřejnoprávního rozhlasu, nicméně i tak se zájemci o tuto technologii počítají na desítky a rozšíření vysílání do Lille, Lyonu a Štrasburku je na spadnutí. Švýcarsko se chystá na vypínání VKV v roce 2020, digitální rozhlas zde už v současné době aktivně využívá 54 % populace. Pozitivní růst DAB+ rádia lze zaznamenat v zemích Beneluxu, zejména Nizozemsku a Belgii, masivní investice putují i do Itálie, kde se v těchto dnech rozjela velká rozhlasová kampaň cílící zejména na řidiče.

„Rok 2016 byl velmi pozitivním rokem s aktivitou na mnoha územích,“ citoval Grahama Dixona, vedoucího rozhlasové sekce Evropské vysílací unie (EBU) web Eureka. Jednou ze zemí, která se v posledních měsících přidala také k digitálnímu vysílání DAB+, je Slovinsko. S touto technologií začaly experimentovat i některé země v Asii a Tichomoří, kde je populární zejména rozhlas DRM fungující v pásmu středních vln. Na rozšiřování digitálního rozhlasu se chystá také náš region. Český rozhlas plánuje v letošním roce expandovat se svým signálem do Brna, Ostravy a Plzně v souladu s tím, jak mu ukládá Strategie rozvoje digitálního vysílání.

autor: lukpo
Spustit audio