V Bavorsku začal přenos televizního signálu přes 5G síť, zasáhne pravděpodobně i Čechy

5. prosinec 2018

Zavedením 5G se do budoucna otevře prostor pro distribuci televizních služeb, mediálních knihoven a dalšího obsahu skrze miliony mobilních telefonů a tabletů.

V Bavorsku začaly historicky první testy přenosu televizního signálu přes vysokorychlostní síť 5G. Zkušební vysílání probíhá skrze technologii společnosti Rohde & Schwarz do antén firmy Kathrein. Rohde & Schwarz není ani u nás neznámým pojmem. Díky jejím technologiím mohou diváci sledovat programy z DVB-T i DVB-T2 multiplexů. Projekt podpoří německá Telefónica a vysílače poskytne veřejnoprávní vysílatel Bayericher Rundfunk (BR). Zavedením 5G se do budoucna otevře prostor pro distribuci televizních služeb, mediálních knihoven a dalšího obsahu skrze miliony mobilních telefonů a tabletů, které budou fungovat jako přijímače.

Vysílač Wendelstein funguje s vyzářeným výkonem 100 kW, doplněný je o lokalitu Ismaning. Obě stanoviště spolu tvoří takzvanou jednofrekvenční síť SFN, která zajišťuje bezproblémový příjem v regionu Mnichov a také na trase do Salzburgu. Díky použitému výkonu není vyloučeno, že pokud by měl koncový uživatel k dispozici 5G zařízení, byl by schopen přenášený signál dekódovat. Tato možnost je ale pochopitelně pouze teoretická. Pokusy se šířením televize pro mobilní zařízení už v minulosti probíhaly, standard DVB-H, který fungoval na jiném principu a vyžadoval speciální tuner, se však ukázal jako slepá ulička.

autor: lukpo
Spustit audio

Související