V Bratislavě mohou začít testy DVB-T2/HEVC, povolení platí do konce července 2018

3. srpen 2016

Operátor Towercom v rozhovoru pro web Digitální rádio avizoval, že chce multiplex využít i pro testy ve formátu Ultra HD.

Úřad pro regulaci elektronických komunikací a poštovních služeb (RÚ), slovenská obdoba Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ), oficiálně informoval o udělení povolení telekomunikačnímu operátorovi Towercom týkajícího se šíření signálu ve standardu DVB-T2. Jak již dříve web Digitální rádio své čtenáře upozornil, vysílač bude fungovat ve III. pásmu, konkrétně na 6. kanálu. Operátor chce využít testy pro šíření technologie DVB-T2/HEVC a formát Ultra HD. V něm se chtěl pokusit získat vybraný obsah z olympiády v Rio de Janeiru.

Vysílač bude fungovat ze stanoviště Bratislava - Kamzík. Povolená je vertikální polarizace, výška středu anténního systému nad terénem 180 m, maximální výkon ERP v nulové rovině 5000 Wattů, počet nosných 32k a modulace 256-QAM. Platnost povolení je do 31. Července 2018. Frekvenci K6 v Bratislavě pro účely poskytování místního multiplexu možné používat pouze do doby, dokud se tato frekvence nezačne používat pro účely celoplošné pozemní sítě. Do standardu DVB-T2 (kódování AVC) aktuálně přechází placená služba Plustelka. Její příjem je možné realizovat částečně i na území Moravy.

autor: lukpo
Spustit audio