V Česku budou muset skončit některé DAB vysílače ve III. pásmu

10. květen 2017

Regulátor ČTÚ nepředpokládá významnější rozvoj v takzvaném L-bandu. Problémem je mimo jiné i nedostatek přijímačů, které toto pásmo podporují.

Majitelé digitálních rozhlasových přijímačů se budou muset rozloučit do konce příštího roku s některými DAB+ vysílači. Vyplývá to z Výroční zprávy za rok 2016, kterou v uplynulých dnech publikoval Český telekomunikační úřad (ČTÚ). „Pro větší část vysílačů ve III. pásmu je platnost mezinárodní koordinace časově omezena a jejich provoz tak bude muset být ukončen, protože se jedná o kmitočty zkoordinované mimo rámec Plánu Ženeva 2006,“ uvedl regulátor.

Podle informací webu Digitální rádio se tato skutečnost dotkne všech tří operátorů, kteří v Česku provozují DAB+ vysílání a příděly získaly formou takzvaných individuálních oprávnění. V případě Českých Radiokomunikací půjde i o lokality, které nebyly nikdy v provozu (například Vizovice nebo Liberec), plánovaný krok ale dopadne i na pražský Strahov, z nějž je signál výkonem 125 Wattů šířen na kanálu 10D. Multiplex obsahuje nabídku komerčních stanic (Hitrádio City, Blaník, Pigy a další). Tento krok pochopitelně neznamená konec DAB+ u nás. Český rozhlas již avizoval plánované rozšiřování tohoto způsobu distribuce do Brna, Ostravy a Plzně.

autor: lukpo
Spustit audio