V Česku proběhne menší analogový switch off, FM vysílání vypne zákazníkům operátor Vodafone

22. únor 2022

Vypnutí analogového FM vysílání se sice v České republice v nejbližší době nechystá, nicméně tento krok ve výrazně menším měřítku ale přece jen proběhne. Ve své síti se na něj v případě Prahy chystá 24. února společnost Vodafone, která v uplynulých letech zdědila kabelovou síť po dnes již neexistujícím operátorovi UPC.

Vodafone již dříve několikrát redakci portálu Digitální rádio potvrdil, že vypnutí analogového vysílání proběhne v České republice v několika vlnách, a to konkrétně dle jednotlivých regionů. Informace, že se bude jednat nejen o televizní nabídku, ale také FM pásmo, však mohla zapadnout. Vodafone si ve své síti skládá tuto analogovou distribuci sám. Na rozdíl od klasického FM vysílání šířeného vzduchem se tak tyto stanice šíří na odlišných kmitočtech.

V případě stanic Radiožurnál, Dvojka a Vltava jde například o kmitočtový rozsah mezi 107 až 107,9 MHz (FM). Operátor navíc šíří stanice i s vlastním označením a v případě Českého rozhlasu jsou tak tyto názvy chybné. Na všechny analogové televizní stanice umístil Vodafone v uplynulých dnech běžící lištu, že k vypnutí dojde v úterý 22. února, následně však byla informace upravena na termín o dva dny později, tedy čtvrtek 24. února.

autor: lukpo
Spustit audio

Související