V Nizozemsku funguje už sedm lokálních DAB+ multiplexů

20. duben 2017

Za zmínku stojí zejména datový tok stanic v takových rozhlasových sítích. Díky jejich minimálnímu obsazení je možné hodnotu bitrate nastavit vysoko.

Počet lokálních rozhlasových multiplexů fungujících ve standardu DAB+ v Nizozemsku roste. V současné době je jich k dispozici již sedm. Sítě dávají prostor zejména menším hráčům a podtrhují tak důležitost lokálního vysílání. Start dalších digitálních sítí tohoto typu je v plánu a jejich spouštění bude nadále pokračovat. Přehled všech lokálních DAB+ multiplexů v Nizozemsku přinesl web Radiodigi.nl.

Za zmínku stojí zejména datový tok stanic v takových rozhlasových sítích. Díky jejich minimálnímu obsazení je možné hodnotu bitrate nastavit vysoko. V případě oblasti Zandvoort je datový tok ve všech případech 128 kbps a zároveň je použit modernější způsob kódování signálu DAB+. V případě Haagu je dokonce datový tok 144 kbps. V multiplexu na kanálu 10D jsou šířeny pouze dvě rozhlasové stanice Den Haag FM a Den Haag Totaal. Datové toky zbývajících multiplexů jsou vždy jednotné, a to s hodnotami 88 nebo 96 kbps.

autor: lukpo
Spustit audio