V Nizozemsku skončilo vysílání na středních vlnách, jejich utlumení čeká také Česko

4. leden 2019

Nákladnou distribuci, která navíc na dnešní poměry nepřináší uspokojivou zvukovou kvalitu, ukončuje postupně řada evropských států.

Se závěrem roku 2018 bylo v Nizozemsku ukončeno vysílání v pásmu středních vln. Zpravodajská stanice Groot Nieuws Radio ukončila k 31. prosinci distribuci svého signálu na kmitočtu 1008 kHz. Jak upozornil portál Radio.nl, vysílání v pásmu středních vln bylo ukončeno prakticky po devadesáti letech. Národní rozhlas začínal v tomto kmitočtovém rozsahu svou působnost v roce 1930. Ke stejnému datu bylo také ukončeno středovlnné vysílání belgického veřejnoprávního rozhlasu RTBF na frekvenci 621 kHz.

Nizozemsko dokazuje, že vysílání v pásmu středních a dlouhých vln se pro vyspělé evropské země stalo přežitkem a postupně dochází k jejich opouštění. AM rozsahy nemohou posluchačům v analogové podobě nabídnout posluchačům dostatečnou zvukovou kvalitu a doplňkové služby, navíc jsou zbytečně nákladné na distribuci a posluchačů postupně ubývá. Utlumení středních a dlouhých vln čeká v následujících letech i Českou republiku, respektive Český rozhlas. Toto kmitočtové pásmo využívá také privátní stanice Country Rádio, Český Impuls a Rádio Dechovka. Do kdy budou tito vysílatelé střední vlnu držet, je otázkou.

autor: lukpo
Spustit audio

Související