V Praze je možné zachytit při zlepšených podmínkách polský multiplex 3 z Klodzka

21. duben 2020

Dálkový příjem je možný realizovat díky nedávnému vypnutí DVB-T multiplexu 4 ze severočeské Černé Studnice. Tamní multiplex 3 obsahuje programy Telewizje Polska včetně TVP1 HD, TVP2 HD a TVP Info HD.

Druhá televizní digitalizace sice v těchto týdnech zastavila a v tomto směru nemůžeme očekávat v blízké době žádné novinky, nicméně i za těchto podmínek se může dostavit překvapení, s nímž jsme nepočítali. Jedním z těchto příkladů je příjem pozemní digitální televize z Polska na území hlavního města. V uplynulých týdnech se ho podařilo několikrát realizovat na kanálu 25, kde dřív fungoval DVB-T multiplex 4 z vysílače Černá Studnice. Využívala ho mimo jiné liberecká televize RTM+.

Ukázka z vysílání stanice TVP Info

Vzhledem k tomu, že severní Čechy už mají částečně přechod na pozemní vysílání DVB-T2 za sebou, došlo k rošádě na některých kanálech a překlopení vysílačů z původní technologie DVB-T. Kanál 25 je nyní v Praze neobsazen a lovci vzdálených signálů se tak mohou pustit s odpovídajícím vybavením do detailnějšího průzkumu. Multiplexu 3 s programy Telewizje Polska se dařilo zejména v době, kdy počasí přinášelo chladná rána a odpoledne naopak teploty přes 20 stupňů Celsia.

Použité vybavení

  • Set-top box TechniSat Digipal T2 ex
  • Anténa Hirschmann FESA 817N48 K21-48
autor: lukpo
Spustit audio

Související