V Praze skončí za týden testy placené pozemní televize

22. únor 2016

Placená pozemní televize se v Praze netestuje poprvé. Už před lety si mohly zájemci takto naladit tehdejší Galaxii Sport.

V pondělí 29. února budou ukončeny na území Prahy testy placené pozemní televize, za nimiž stál satelitní operátor Skylink spolu se společností Prague Digital TV. Provider, za nímž stojí lucemburská M7 Group, poskytl ke zkušebnímu provozu programy FilmBox Family a JOJ Cinema plus kódování, druhá zmíněná firma pak svůj DVB-T multiplex a vysílače Strahov, Ládví a Zelený pruh. „Během testování nebyl zjištěn ani jeden případ nekompatibility televizního přijímače s DVB-T tunerem a CI slotem s modulem Irdeto a kartou Skylink,“ konstatoval Jaromír Glisník, člen představenstva M7 Group.

Testy placené televize neproběhly v Praze poprvé. Už před lety se k nim odhodlala společnost Czech Digital Group (CDG), tehdy však ještě jejím vlastníkem nebyly České Radiokomunikace. CDG původně v Praze šířila signál ze zmíněných vysílačů na 46. kanálu. Placeným kanálem, který byl součástí testování, se stala Galaxie Sport (později transformovaná na Nova Sport). Test placené televize se setkal s kritikou jednoho ze zástupců Českých Radiokomunikace. Ředitel pro regulaci Marcel Procházka před několika týdny uvedl, že jde o snahu Skylinku ukázat, že pozemní televizi čeká v budoucnu zpoplatnění. Radiokomunikace však tvrdí, že to zavádění DVB-T2 nepřinese.

autor: lukpo
Spustit audio