V provozu šestnáct nových dokrývačů pro DVB-T2 po celé republice

7. září 2018

Diváci mohou v multiplexech naladit mimo jiné programy České televize v rozlišení 1080p50 a některé stanice, které v jejich regionech nebyly dostupné v DVB-T.

České Radiokomunikace uvedly v uplynulých dnech do provozu šestnáct nových DVB-T2 dokrývačů, které šíří buďto signál České televize, případně programů distribuovaných přímo Českými Radiokomunikacemi. Jedná se konkrétně o Boskovice, Děčín, Tábor, Volary, Jeseník, Aš, Šluknov, Beroun, Ústí nad Orlicí, Žďár nad Sázavou, Rakovník, Třebíč, Frýdlant, Broumov, Týn nad Vltavou a Nýrsko. Vysílače nízkého výkonu byly spuštěny 5. a 6. září.

„Protože výstavba a provozování vysílacích sítí je oborem, ve kterém jsme technologickým lídrem, máme tým profesionálů i kvalitní technické zázemí, mohli jsme se této výzvy chopit bez obav,“ uvedl Martin Gebauer, generální ředitel Českých Radiokomunikací. V případě, že mají domácnosti svojí individuální anténu, stačí obvykle pro naladění přechodové sítě pouze zvolit volbu automatického ladění na svých televizních přijímačích.

Podmínkou je, že mají televizi nebo set top box s potřebnými parametry pro přijímání nového standardu vysílání DVB-T2. Seznam ověřených přijímačů, který je průběžně aktualizován, je zveřejněný na webu www.dvbt2overeno.cz. Ti, kdo bydlí v bytových domech a přijímají vysílání přes společné televizní antény, musí prostřednictvím společenství vlastníků kontaktovat servisní firmu, která STA upraví. Kontaktovat specializované firmy by měli co nejdříve, aby měli jistotu, že vysílání budou moci sledovat včas.

autor: lukpo
Spustit audio

Související