V sousedním Sasku by mohl začít fungovat první lokální DAB+ multiplex

7. březen 2017

Cílem je nabídnout v multiplexu vysílání místních nekomerčních nebo internetových rozhlasových stanic za ekonomicky dostupných podmínek.

Saský mediální regulátor SLM je připraven otevřít cestu pro zahájení prvního lokálního digitálního rozhlasového multiplexu v této spolkové zemi. Šlo by tak o zatraktivnění nabídky stanic v tomto regionu, protože majitelé DAB+ přijímačů by se dostali i k lokálním stanicím. Výběrové řízení by mělo být vyhlášeno 6. dubna a bude se týkat oblastí Lipsko a Freiberg.

V případě, že se najde alespoň pět zájemců o tuto distribuci, výběrové řízení lze považovat za úspěšné.

„Cílem je nabídnout v multiplexu vysílání saských nekomerčních nebo internetových rozhlasových stanic, abychom byli schopni nabídnout toto vysílání za ekonomicky přijatelných podmínek,“ uvedl Michael Sagurna, předseda Mediální rady z SLM, a doplnil: „Programy s místním pokrytím nevytvářejí tak vysoké příjmy, aby si mohli dovolit šíření v národním, případně dokonce celoplošném multiplexu.“ Podle saského regulátora není vznik takovýchto sítí hlavně o rozvoji DAB pokrytí, ale zejména o rozšiřování pokrytí těchto stanic za minimální náklady.

autor: lukpo
Spustit audio