Ve Francii odstartovaly dva celoplošné DAB+ multiplexy, zatím pokrývají 30 procent populace

13. říjen 2021

Důležitým milníkem pro digitalizaci rozhlasového vysílání ve Francii se stalo úterý 12. října 2021. V tento den zde byly spuštěny dvě celoplošné sítě, ve kterých vysílá šest veřejnoprávních a devatenáct soukromých stanic. Na procesu se nyní v této západoevropské zemi podílejí všichni klíčoví hráči na trhu.

Na platformě DAB+ jsou nyní k dispozici i známé rozhlasové stanice, jako jsou BFM Business, Chérie FM, Europe 1, FIP, France Culture, France Info, France Inter, France Musique, Fun Radio, Latina, Mouv ', M Radio, Nostalgie, NRJ, Radio Classique, Rire et Chansons, RFM, RMC, RTL RTL 2, Skyrock, Virgin Radio, AirZen Radio, Skyrock Klassiks a BFM Radio. Aktuálně je může přijímat 30 procent populace, v průběhu příštího roku tato hodnota stoupne na 50 procent.

Úsilí subjektů podílejících se ve Francii na rozhlasové digitalizaci se nyní soustředilo zejména na úsek Paříž-Lyon-Marseille. Oficiální informační portál dabplus.fr informuje, že pokryto bude také dva tisíce kilometrů dálniční a silniční sítě. Právě penetrace DAB+ tunery v automobilech se pro celý úspěch technologie ukazuje jako klíčová. Kromě dvou celostátních multiplexů startují v několika francouzských regionech také místní nabídky.

autor: lukpo
Spustit audio

Související