Ve francouzském Lille testuje digitální rozhlas DAB+, zasáhnout má přes milion lidí

21. květen 2018

V novém regionu budou fungovat celkem tři rozhlasové sítě – jedna regionální a dvě lokální. Nabídku navíc doplní přeshraničním zásahem i stanice ze sousední Belgie.

Ve francouzském regionu Lille začaly minulý týden testy digitálního rádia DAB+, které přejdou 19. června do řádného vysílání. Posluchači budou mít k dispozici devětatřicet stanic, z nichž sedmadvacet doposud nebylo možné zachytit v analogovém pásmu VKV. Spuštění DAB+ v Lille je prvním z kroků k rozsáhlé expanzi digitálního rozhlasu. Nově spuštěný region má zasáhnout signálem přibližně 1,2 milionu obyvatel.

V Lille budou fungovat celkem tři rozhlasové sítě – jedna regionální (kanál 8A) a dvě lokální (kanály 7C a 7D). Programová nabídka v této oblasti bude pro majitele DAB+ přijímačů velmi bohatá, protože mohou naladit ještě stanice z Belgie. Jak upozorňuje portál Radiodigi.fr, jedná se konkrétně o veřejnoprávní multiplexy RTBF a VRT nebo privátní Norkring. Zájem o digitální rádio ve Francii byl prozatím minimální, nicméně velké investice do výstavby nových vysílačů a aktivita regulátora CSA by měly tuto situaci změnit.

autor: lukpo
Spustit audio