Vedoucí distribuce BBC World Service: DRM je skvělým řešením pro krátké a střední vlny

17. červenec 2018

Rozvoj technologie podporuje BBC již od začátku devadesátých let. Díky DRM signálu se tak dostanou k vysílání i oblasti, které v analogové éře ležely mimo pokrytí.

Zatímco v evropských zemích se postupně zabydluje digitální rozhlas DAB, v regionech, kde je třeba pokrýt velké území, je vítanou alternativou technologie DRM. Její nezpochybnitelné výhody popsal v článku pro portál Radio World Nigel Fry, vedoucí distribuce stanice BBC World Service. Ten označil DRM rádio doslova jako skvělé řešení pro vysílání v pásmu krátkých a středních vln, a to i s odvoláním na Mezinárodní telekomunikační unii (ITU).

Rozvoj technologie DRM podporuje BBC již od začátku devadesátých let. Do budoucna může pokrýt digitální vysílač britské veřejnoprávní instituce díky výkonu 6 kW prakticky sto procent území dané země a zároveň nabídne i doplňkové služby – například slideshow - bez nutnosti připojení k internetu. Nejen, že se sníží náklady na provoz jednotlivých vysílačů, ale například se omezí i výdaje na jejich obsluhu – v reálu bude těchto stanovišť méně.

Fry porovnal vysílání DRM například s analogovou distribucí v zemi, kde je signál BBC World Service realizován z 32 vysílačů v pásmu VKV a každý obsáhne oblast o poloměru až 40 km. Ve výsledku je pokryto ale pouze dvacet procent země. Díky DRM signálu se tak dostanou k vysílání i oblasti, které v analogové éře ležely mimo pokrytí. Nespornou výhodou je také možnost vysílání vícekanálového audia, což je právě příklad BBC World Service.

autor: lukpo
Spustit audio

Související