Veletrh IBC ukázal na měnící se zvyky diváků a zákazníků placených služeb

15. září 2016

Operátoři chtějí nabídnout svým zákazníkům stabilní a rychlé připojení, na kterém budou moci nové služby provozovat.

Veletrh IBC, který se každoročně koná v nizozemském Amsterdamu, je nejen možností pro osobní setkání odborníků z celého světa, ale také zajímavou sondou pro ty, jež se zajímají o vývoj v rámci distribučních technologií nebo nových platforem. Pojmy jako video na vyžádání, hybridní televize, Ultra HD (rozlišení 4K) jsou zde naprosto běžnými pojmy. Veletrh IBC ukázal a potvrdil měnící se zvyky diváků, kteří byli v uplynulých letech „otroky“ pouze klasické televizní obrazovky.

I v Česku dobře známí satelitní operátoři Eutelsat a SES v rámci svých prezentací nedali zapochybovat o tom, jak je pro něj vývoj zvláště v oblasti Ultra HD důležitý. Ve spojení s rozlišení 4K je třeba zmínit také satelitní službu Sky Deutschland, pro níž jihokorejská společnost Humax vyvinula vůbec první box tohoto typu, který bude nabízet svým klientům. Veletrhu se zúčastnila také Arabská satelitní komunikační organizace, zkráceně Arabsat. Přesto, že i ta na svém stránku Ultra HD jako jednu z možností prezentovala, alespoň v tuto chvíli pro ni není prioritou.

Velké zastoupení měly na IBC firmy, které jsou schopny operátorům poskytnout video na vyžádání, respektive implementují své řešení do přijímačů a na platformy providerů. Ruku v ruce s poskytováním internetových služeb a kvalitou obrazu roste požadavek na rostoucí stabilitu připojení. Tomu pochopitelně jdou telekomunikační poskytovatelé vstříc a příkladem není jen Liberty Global, o jejíchž novinkách už jste si mohli na webu Digitální rádio přečíst. Budoucnost pochopitelně ukáže, které technologie se ukáží jako smysluplné a které upadnou v zapomnění, nicméně odklon od klasického lineárního sledování u placených služeb je jasný.

autor: lukpo
Spustit audio