Veřejnoprávní rozhlas RBB pro Berlín a Braniborsko zatím nepočítá s vypnutím analogového FM vysílání

25. únor 2021

Německý veřejnoprávní rozhlas RBB, který svým signálem obhospodařuje spolkové země Berlín a Braniborsko, nepočítá v horizontu nejbližších tří let s tím, že by ukončil analogového vysílání na velmi krátkých vlnách. O tento způsob distribuce signálu je stále zájem.

Patricia Schlesingerová, ředitelka veřejnoprávního rozhlasu RBB, na parlamentním mediálním výboru v Berlíně uvedla, že její instituce nepočítá v horizontu tří let s vypínáním analogového rozhlasového vysílání v pásmu VKV/FM. Schesingerová konstatovala, že roste obliba konzumace obsahu jinými cestami, ale: „Neznamená to, že analogové vysílání v příštím roce nebo nejbližších dvou, třech letech ukončíme,“ citoval šéfku RBB portál stanice Deutschlandfunk Kultur.

Veřejnoprávní rozhlas RBB považuje své stávající lineární programy za mimořádně úspěšné. Patricia Schlesingerová proto slíbila, že bude vedle sebe zachováno jak analogové a digitální vysílání, tak i nelineární služby včetně mobilních aplikací a dalších. Berlín a Braniborsko už mají v provozu několik rozhlasových DAB+ multiplexů, na kterých se pochopitelně i veřejnoprávní rozhlas RBB podílí. V posledních letech začalo fungovat i několik nových vysílačů, které jsou zachytitelné i na omezeném území Čech.

autor: lukpo
Spustit audio

Související