Více než čtyři desítky nových stanic ve francouzských regionech Alsasko a Auvergne-Rhône-Alpes

7. leden 2019

Do několika rozhlasových multiplexů se dostanou stanice různých žánrů. Francie vítá rozhodnutí Evropského parlamentu a Evropské rady týkající se instalace digitálních tunerů do automobilů.

Na více než čtyři desítky nových stanic se mohou těšit majitelé digitálních rádií s podporou standardu DAB+ ve francouzských regionech Alsasko a Auvergne-Rhône-Alpes. Jedná se o další etapu v ambiciózním plánu tamního mediálního regulátora CSA, jehož cílem je zajistit pokrytí DAB+ signálem pro prakticky celou zemi v horizontu dvou let. V Alsasku byla nově vyhrazena kapacita pro 43 a v regionu Auvergne-Rhône-Alpes dokonce pro 46 nových programů.

Jak uvedl oficiální portál francouzské rozhlasové digitalizace dabplus.fr, jedná se konkrétně o stanice Africa n° 1, Cap Sao, Chante France, Couleurs FM, Euradio, FIP, France Maghreb 2, Générations, Jazz Radio, Latina FM, Lyon 1ère, M Radio, Mélody, Oüi FM, Oxygène Alpes Auvergne, Radio Alfa, Radio Arménie, Radio Crooner, Radio Espace, Radio Espérance, Radio FG, Radio Isa, Radio Orient, Radio Pitchoun, Radio Pluriel, Radio Scoop, RCF Lyon, RFI, Séquence FM, Sol FM, Sud Radio, Swigg, Tonic Radio, TSF Jazz, Virage Radio Lyon a Vivre FM.

„Spuštění regionálních multiplexů v Lyonu a Štrasburku představovalo velmi důležitý krok pro DAB+. Pokrytí populace digitálním rádiem nyní dosahuje 20 %. Vzhledem k tomu, že v příštích osmnácti měsících bude nutné všechny přijímače vybavit digitálním tunerem, Francie se dostává spolu s Itálií na čelo tohoto požadavku v Evropě,“ konstatoval Patrick Hannon, prezident společnosti WorldDAB s tím, že země je také připravena nabídnout posluchačům pestrou programovou nabídku na silničních tazích a vyhovět tak rozhodnutí Evropského parlamentu a Evropské rady v oblasti automobilového průmyslu.

autor: lukpo
Spustit audio

Související