VIDEO: Den s digitálním rádiem dopadl úspěšně, akce v Plzni se zúčastnily stovky lidí

10. březen 2017

Návštěvnost akce podle Romana Kropáčka, provozního ředitele společnosti RTI cz dokazuje, že o digitální rozhlas DAB+ začíná být zájem.

Včerejší akce Den s digitálním rádiem, která se konala v prostorách Českého rozhlasu Plzeň, dopadla úspěšně. Roman Kropáček, provozní ředitel společnosti RTI cz, jež akci pořádala, našemu portálu řekl, že účast odhaduje okolo tří set lidí. Podle Kropáčka se Dne s digitálním rádiem nezúčastnili pouze starší ročníky, ale i mladší lidé. První skupina obsadila spíše dopolední program, druhá navštívila akci v pozdějších hodinách.

Návštěvnost této akce podle Romana Kropáčka dokazuje, že o digitální rozhlas DAB+ začíná být zájem. Na výstavě se prezentovalo okolo padesáti rozhlasových přijímačů pro digitální rozhlas, přijímací i vysílací antény, autorádia i auto-adaptéry. Velkou pozornost kromě samotných přijímačů byla věnována rádiu pro nevidomé a slabozraké od firmy Noxon.
Přednášky obsahovaly historii digitálního rozhlasu po současnost, aktuální situace v pokrytí, jak vypadá multiplex nebo novinky výrobců přijímačů. Největší pozornost však byla věnována systému krizového hlášení EWS (Emergency Warning Systém).

V Plzeňském kraji v současné době není pokrytí DAB+ signálem ideální. Operátor RTI cz tu šíří signál z dvoukilowattového vysílače v L-pásmu, případně 200 Wattového vysílače ve III. pásmu. Řada dotazů proto byla i z kategorie, kdy se vysílání rozšíří i do dalších lokalit. Český rozhlas je pochopitelně připraven být lídrem digitálního vysílání a Plzeň je jednou z lokalit, kam plánuje se svým multiplexem expandovat, a to v souladu se strategií, kterou loni schválila vláda. O všech novinkách nejen v tomto regionu bude pochopitelně web Digitální rádio své čtenáře v následujících měsících informovat.

autor: lukpo
Spustit audio