VIDEO: Markíza odvysílala manipulativní reportáž o odchodu ze slovenského DVB-T

2. listopad 2016

Celý příspěvek vyzněl v neprospěch terestrické televize a upozorňoval na výhody satelitní, kabelové a IP televize.

Slovenská televize Markíza odvysílala včera v rámci hlavní zpravodajské relace Televizní noviny reportáž, v níž upozornila diváky na skutečnost, že od 1. ledna příštího roku už ji na klasickou terestrickou anténu nezachytí a budou ji muset sledovat na satelitu, případně kabelových rozvodech. Reportáž pak vyzněla jako manipulativní, když návodně označila terestrickou televizi za nepříliš spolehlivou.

Markíza například hned na začátku uvedla, že naladění některých programů pomocí klasické antény je někdy umění. Aby celou skutečnost podtrhla, k ruce si vzala známého slovenského novináře Ondreje Macka z webu TOUCHIT, který stál s pokojovou anténou u okna na jedné noze a snažil se chytit signál. Už začátek reportáže tak musí na odbornou veřejnost působit minimálně úsměvně. Anténu typu, kterou Markíza ukázala v reportáži, by diváci vůbec neměli používat. Zdenko Ryšavý, technický ředitel stanice, pak apeloval na diváky, aby si zjistili, zdali doma nemají DVB-T příjem a podle toho případně jednali.

Velice úsměvně pak působilo i Mackovo vystoupení v reportáži ve chvíli, kdy se s notebookem přesouval z obývací části bytu do kuchyně a v ruce si nesl notebook s tím, že „má možnost se pohybovat kdekoliv, kde potřebuje“. Od času přibližně 1:35 se pak v příspěvku začaly záměrně objevovat chyby v obraze, které jsou známé při problémovém příjmu digitálního signálu, který se ale nemusí vyskytovat pouze u terestrické televize. Odchod televize Markíza a jejích tematických klonů je nicméně velmi odvážným krokem, byť na Slovensku není taková penetrace DVB-T signálu jako v České republice. Podle operátora Towercom může ale celkem dosahovat v domácnostech až 30 %.

autor: lukpo
Spustit audio