VIDEO: Nova spustila hybridní vysílání, po grafické stránce dosáhla vrcholu

1. listopad 2016

Aplikace jsou aktivní v pozemním vysílání i na satelitu Astra. Novinka zároveň posiluje roli multiplexu 4 Radima Pařízka.

Mediální skupina Nova zpřístupnila hybridní vysílání HbbTV pro televizní diváky. V současné době jsou v něm dostupné tři aplikace – televizní program, videa z vybraných pořadů a přístup k portálu tn.cz. Po grafické stránce je HbbTV v současné době tím nejlepším, co na trhu funguje. Menu je jednoduché, ale zároveň přehledné, jednotlivé aplikace obsahují fotky i grafiku. V některých z nich si je možné přehrávat i video.

V době psaní této aktuality bylo hybridní menu aktivní v rámci pozemní televize (DVB-T) i na satelitu Astra 3B, pozice 23,5 stupně východně. V DVB-T je služba k dispozici pouze na kanálech Fanda, Smíchov a Telka, tedy stanic, které jsou dostupné v rámci multiplexu 4 společnosti Digital Broadcasting. Naopak u stanic Nova a Nova Cinema v multiplexu 2 Českých Radiokomunikací technologie zapojená není. Na satelitu Astra pak mají hybridní aplikace aktivované programy Nova International, Fanda HD, Smíchov, Telka a Nova Sporty.

Pro využití hybridního vysílání je nutné mít televizor, případně set-top-box s podporou standardu HbbTV, a zajistit si jeho připojení k internetu. Po přepnutí na kanál Nova, který má hybridní menu a aplikace aktivní, se divákovi v pravém dolním rohu objeví červené tlačítko, které symbolizuje přítomnost doplňkových služeb. Hybridní vysílání v tuto chvíli podporují u nás Česká televize; FTV Prima na kanálech Prima, Prima Cool, Prima love, Prima Zoom a Prima Max; skupina Mafra (Óčko, Óčko Gold), Československá filmová společnost (KinoSvět) a jako poslední přírůstek i skupina Nova.

autor: lukpo
Spustit audio