Vlastník satelitů Astra chystá průlomový přenos virtuální reality v extra vysoké kvalitě

5. září 2016

Divák si bude moci podle operátora vybrat pozorovací úhel, obraz si zvětšovat, případně zmenšovat a také provést jeho otočení.

Společnost SES, která je v České republice a na Slovensku známá zejména coby vlastník flotily družic Astra, chystá ve spolupráci Fraunhofer Heinrich Hertz Institut v Berlíně průlomový přenos v extra vysokém rozlišení. Na konferenci IBC, která se koná od 8. do 12. září v Amsterdamu, předvede přenos v rozlišení 10K jako součást virtuální reality díky dvěma panoramaticky složeným videosignálům. Distribuce bude probíhat prostřednictvím satelitu Astra na pozici 19,2 stupně východně.

Divák si bude moci podle operátora vybrat pozorovací úhel, obraz si zvětšovat, případně zmenšovat a také provést jeho otočení. Na akci, které se zúčastní i řada odborníků z České republiky, bude součástí virtuální reality i náhlavní souprava, kde budou videosignály dodávány současně. Ukázka na konferenci IBC má být první svého druhu, která ukáže, jak by do budoucna virtuální realita VR 360 mohla vypadat. „Satelity jsou skvělou možností, jak tyto nové druhy obrazových zážitků doručit divákům, protože mohou přinášet obrovské objemy dat,“ uvedl mimo jiné Thomas Wrede, Vice President Reception Systems ve společnosti SES.

autor: lukpo
Spustit audio