Vodafone opět umožňuje poslouchat pořady z archivu Českého rozhlasu přímo v televizoru

25. listopad 2020

Technologii HbbTV využívají nejen televizní stanice, ale i některá rádia. Český rozhlas ji využívá pro přístup ke svému archivu. V síti kabelové firmy byla tato technologie dočasně nedostupná.

Zákazníci největšího kabelového operátora na trhu, společnosti Vodafone, mohou opět poslouchat pořady z archivu Českého rozhlasu přímo ze svého televizoru nebo set-top boxu s kabelovým tunerem. Operátor aktivoval v uplynulých dnech signalizaci technologie HbbTV – virtuální červené tlačítko – u stanic veřejnoprávního vysílatele. Problém nastal ve chvíli, kdy Český rozhlas skončil s kódováním zvuku MPEG v pozemním vysílání DVB-T a přešel na novější normu DVB-T2. Formát AAC starší boxy nepodporují.

Český rozhlas podporou technologie HbbTV ukazuje, že není zbytečností ani pro rozhlasové stanice, které jsou k dispozici v rámci pozemního televizního vysílání DVB-T2. Pro diváka je přidanou hodnotou to, že nemá pouze černou obrazovku, ale může prostřednictvím dálkového ovladače využívat doplňkových služeb. Kromě možnosti poslechu pořadů z archivu je to v případě Radiožurnálu mj. i aktuální vysílání, pohled do studia nebo zpravodajský servis z portálu iROZHLAS. Technologii využívají primárně TV stanice.

autor: lukpo
Spustit audio

Související