Vychází třetí řada projektu Digitální spisovatel. Umělá inteligence pokračuje v tvorbě pro Český rozhlas

31. březen 2023

Téma, které vzbuzuje velký zájem a zároveň i obavy. Umělá inteligence. Blíží se doba, kdy moderátoři předají mikrofony robotům a vysílání se dostane do rukou AI? Světem audia hýbou termíny jako syntetický hlas, automatizované zpravodajské relace a dokonce i rozhlasové stanice generované AI. Toto téma dominovalo i na mezinárodní konferenci Radiodays Europe.

Čtěte také

V rámci audioplatformy mujRozhlas, pro kterou projekt vznikl, používá Český rozhlas umělou inteligenci a strojové učení ve spoustě technických řešení. V minulosti se nejvíce libíla povídka Ondřeje Neffa Noc v hotelu Chaos, ale pozadu nezůstalo ani Dostatečné množství porna Františka Kotlety a Poslední Revolver: Příběh posledního Revolvera Pavla Bareše. Posluchači měli velký zájem i o rozhovory s autory, kteří popisovali svou zkušenost s prací s Digitálním spisovatelem.

Digitální spisovatel se může určitě ještě dále rozvíjet. V třetím díle se posluchači mohou podívat nejen na příběhy v podobě povídek, jako tomu bylo u minulých řad, ale prozkoumají i možnosti algoritmu ve vztahu k rozhlasové práci. Třetí řada nabízí dvě fiktivní rozhlasové reportáže v podání Jana Pokorného, fiktivní true crime podcast a připravuje se i fiktivní sportovní reportáž Petra Kadeřábka a Lukáše Michalíka. Obrázky jsou nově generované systémem Midjourney.

Čtěte také

Proces tvorby se lišil u všech sérií. U třetí série dostala GPT4 úkol, systém ho splnil a pak bylo potřeba zrevidovat text a popřípadě zrevidovat úkol. „Třeba u povídky Ztracený portrét jsem zadala úkol „napiš hororový příběh se zvratem na konci“. Napsal jich několik a já vybrala ten, který mi přišel nejzajímavější. Pak jsme povídku obsadili, nahráli a opatřili sounddesignem. Tento proces byl podobný u všech epizod Digitálního spisovatele 3. Rozdíl byl vždy v prvotním zadaném úkolu,“ uvedla šéfproducentka Anna Vošalíková.

autor: lukpo
Spustit audio

Související