Vypínání analogového rádia se v saských kabelových rozvodech částečně pozdrží

16. leden 2019

Výjimka několikaletého odkladu se bude týkat malých operátorů s maximálním počtem do tisícovky klientů. Velcí hráči už své kabelové rozvody digitalizovali.

Obyvatelé německé spolkové země Sasko se prozatím nemusejí bát, že by jim analogový rozhlas zmizel z jejich nabídky kabelové televize a museli se spoléhat pouze na digitální distribuci. Původní termín konec roku 2018, který byl stanoven pro digitalizaci všech kabelových operátorů, byl přesunut až na rok 2025. Rozhodl o tom saský zemský parlament, na jeho rozhodnutí upozornil portál Digitalfernsehen.de. Vypínání se týká primárně analogového televizního signálu.

Zemský parlament konkrétně rozhodl o výjimce pro malé operátory. Pod toto označení lze zařadit společnosti, které mají méně než tisíc připojených klientů. Možnost pokračovat v analogovém vysílání je ale také podmíněna prohlášením, že operátor bude danou síť digitalizovat. „Provozovatelé malých kabelových systémů mohou využít výjimku, ale zároveň, jakmile to bude možné, musí provést konverzi klientů na digitální distribuci,“ stojí v rozhodnutí. Minimálně do roku 2025 bude v Německu fungovat také analogové vysílání VKV/FM.

autor: lukpo
Spustit audio

Související