Vypnout DAB+ v Dolním Sasku? Strana FDP narazila na ostrou kritiku

25. červen 2019

Proti postoji politické strany FDP se ostře postavil například zakladatel a šéf společnosti TechniSat. Návrh označil prakticky za nerealizovatelný, a to, ani kdyby byla vyvinuta hrubá síla.

Ostrou kritiku způsobil v německých médiích návrh spolkové vlády pro Dolní Sasko na vypnutí digitálního rozhlasového vysílání DAB+ a jeho případné nahrazení sítěmi páté generace (5G), jejichž budování se chystá v následujících letech. Strana FDP – Svobodní demokraté – ze svého původního vyjádření nyní couvá, jak je patrné například z textu, který publikoval portál Radioempfang.digital. FDP aktuálně tvrdí, že DAB+ nechce vypnout úplně, ale pouze omezit/zastavit jeho expanzi a ukončit financování z veřejných prostředků.

Stefan Birkner, předseda FDP pro spolkovou zemi Dolní Sasko, mimo jiné konstatoval, že posluchači veřejnoprávního rozhlasu NDR technologii v tomto regionu nepřijali a nelze situaci srovnávat například s Bavorskem, kde se naopak ujala. Ostré vyjádření směrem k FDP směřoval Peter Lepper, zakladatel a výkonný ředitel společnosti TechniSat Digital. Plán politické partaje se podle jeho slov nepodaří realizovat ani hrubou silou a tento boj není možné vyhrát. Pokud by se to nakonec mělo podařit, FDP toho bude velmi litovat.

autor: lukpo
Spustit audio

Související