Vysílač Černá hora šíří nově i rádio Energic, odstartoval tu DAB+ multiplex Fiera

8. říjen 2024

Rozhlasová síť společnosti Fiera Touch se po hlavním městu rozšířila do další oblasti. Nově je tento DAB+ multiplex k dispozici i z východočeské Černé hory. Portálu Digitální rádio to potvrdil přímo majitel firmy Pavel Hájek s tím, že antény jsou umístěny na budově horní stanice Lanovky. Na kanálu 7D se aktuálně vysílá se sníženým výkonem 2 kW, finální plán je 10 kW.

Čtěte také

Podle Hájka je v současné době vysílač prozatím ve zkušebním provozu, a proto funguje pouze s výkonem 2 kW ve vertikální polarizaci. „Čekáme na dodání technologie ze zahraničí, aktuálně fungujeme na provizorním řešení. Předpokládám, že výkon na hodnotu 10 kW navýšíme do konce letošního nebo začátkem příštího roku,“ přiblížil Hájek. Na externí anténu je možné zachytit signál například i na pražském Jižním Městě, ale signál je výrazně slabší než v případě sítě TELEKO DAB s výkonem 1 kW.

Aukce DAB+ kmitočtů: vydražené regionální bloky - Fiera touch s.r.o.

Operátor Fiera Touch byl dotlačen ke spuštění Černé hory okolnostmi. Musí totiž splnit rozvojová kritéria, která mu určuje loni proběhlá aukce Českého telekomunikačního úřadu, díky nímž kmitočty získal. Jediným zákazníkem sítě Fiera je v tuto chvíli taneční rádio Energic. To se na tuto digitální platformu vrátilo po krátké odmlce a odchodu od konkurenční firmy Teleko. Podle informací portálu Digitální rádio probíhá jednání i s dalšími případnými zájemci, výsledek však prozatím nelze předjímat.

autor: lukpo
Spustit audio

Související