Vysílací unie EBU může využívat doménu .radio pro své rozhlasové aktivity

2. srpen 2016

Přidělení domény .radio předcházel souhlas osmi vysílacích spolků, a to mimo jiné World Broadcasting Unions nebo World Association of Community Radio Broadcasters.

Evropská vysílací unie (EBU), jejímž členem je i Český rozhlas, je potěšena, že může oznámit oficiální získání domény .radio pro účely spojené s ní, případně sesterskými organizacemi, a to ve spolupráci s Internet Corporation for Assigned Names & Numbers (ICANN). Tento krok chápe EBU jako přidanou hodnotu pro rozhlasovou komunitu po celém světě. K výsledku, o němž bylo rozhodnuto 21. července, vedla relativně dlouhá a složitá cesta, která začala v dubnu 2012.

Přidělení domény .radio předcházel souhlas osmi vysílacích spolků, a to mimo jiné World Broadcasting Unions (WBU) World Association of Community Radio Broadcasters (AMARC) nebo Association of European Radios (AER). „EBU se výrazně ucházela o autorská práva a je velice potěšena, že ICANN schválila její požadavek a přidělila ji tuto doménu, která má pro rozhlasovou branži mimořádný význam,“ uvedla generální ředitelka vysílací unie Ingrid Deltenre. Portál .radio TLD je jedním z mála uznávaných zdrojů zastupujících zájmy přibližně 65 tisíc rozhlasových stanic, 60 tisíc internetových rádií a dalších subjektů spojených s rozhlasovou branží.

autor: lukpo
Spustit audio