Vysílání komerčních stanic v německém DVB-T2 bude od počátku kódováno

9. únor 2016

Podobně jako v Rakousku i u našich západních sousedů by měly být komerční stanice zpoplatněny.

Vysílání komerčních stanic v německém DVB-T2 bude od počátku kódováno. S odvoláním na zástupce společnosti Media Broadcast, která bude distribuci signálu zajišťovat, o tom informoval server Digitalfernsehen.de, a později také web teltarif.de. Výjimkou budou pouze kanály veřejnoprávních televizí ARD a ZDF plus stanice Arte.

Tyto programy by měly být i ve standardu DVB-T2/HEVC šířeny v režimu free-to-air, tedy volně. Veřejnoprávní kanály se odmítly podílet na kryptování signálu a tedy i jeho zpoplatnění.

Pilotní fáze zavádění DVB-T2 se mají dočkat některé lokality v letošním roce, další pak postupně v následujících letech. Ostrý start pozemní televize druhé generace s kódováním H.265/HEVC je v Německu naplánován na příští rok. Jako úvodní, tedy pilotní fázi považuje společnost Media Broadcast za období červen 2016 až začátek roku 2017. Podobně jako v Rakousku i u našich západních sousedů by měly být komerční stanice zpoplatněny na měsíční bázi. Poplatek za stanice, kdy většina z nich má být v HD, nebude vysoký.

autor: lukpo
Spustit audio